IPARI
ALPINTECHNIKA

 

 

CEMENTSILÓK TISZTÍTÁSI, FELÚJÍTÁSI MUNKÁLATAI

1. Aktív silók tisztítása

A silók lazító rendszerében fellépő hiba, vagy külső tényezők hatására, a silóban tárolt cementmennyiséget, bizonyos idő után nem lehet már kiüríteni. Így tehát, emiatt az ok miatt a siló inaktívvá válik, tovább már nem üzemképes. A falakon cement feltapadások keletkeznek, a silóban maradt cementmennyiség – a levegőben mindig jelenlévo nedvességtartalom miatt – megszilárdulhat. Ezért külső beavatkozással tisztítani kell, a falakat a feltapadt cementtől meg kell szabadítani. Ehhez javasoljuk az alábbi műveletcsoportokat:„A” MŰVELET

Az erációs csatorna leszerelése – ez a megrendelőáltal végzendő. A siló 32. szintjén bejárat létrehozása és a világítás felszerelése, szellozés kiépítése. A siló belső falán, a 32. szint alatt egy méterre, kötélbiztosítás kiépítése: acélgyűrűkkel ellátott dűbel-csavarok elhelyezése a betonfalba, az acélgyűrűkbe álló biztosító kötelek kifeszítése alpintechnikával ( lásd az 1-2-3 ábrákat )„B” MŰVELET
A lazítórendszer üzembe helyezésének megkísérlése, különleges szerszámokkal a betömodött kiömlő nyíláson keresztül a szállító szalagra való öntése és ezzel a termelési rendszerbe visszajuttatása.

„C” MŰVELET
Ha a siló a B művelettel nem üríthető már, megkezdődik a – részben megkeményedett – cementmennyiség egyharmadának a falakról való lebontása és az alsó kiömlő nyíláson való ürítése, a dolgozónak kötélbiztosításával. E munkák alatt a lebontott cementet a szállító szalagra lehet üríteni, de szigorúan tilos ezalatt a lazító levegot alkalmazni. A lebontás az 1. ábra szerint szakaszosan történik.

„D” MŰVELET
A teljesen megszilárdult cement eltávolítása az oldalfalakról, a siló alsó részének (a prizmák közötti terület) Végső tisztítása, segédeszközök lebontása és a befejezett munka átadása a megrendelőnek.
Megjegyzés :
Több siló tisztítása során a „B” és „C” muveleteknél tapasztalatokat gyujtöttünk és ezért egy újabb, modernebb technológiát ajánlhatunk. Nevezetesen a siló középrészében, annak magjában lévo még porállapotú cementmennyiséget egy másik aktív silóba való átszívással légnyomással el lehet távolítani (fullerezés).
Ez az eljárás a tisztítás nagyobb biztonságát és nagy cementmennyiségek közvetlen visszanyerését eredményezi, a tisztítási idő ezzel jelentősen lerövidül és a szállítással kapcsolatos problémák kiiktatódnak.
Gazdaságossági szempontból ez az új eljárás nagy megtakarítást eredményez, mivel azonnal eladható cementet lehet így átszívni. Több siló esetében a tisztítóeljárás lerövidül és természetesen ezzel a munkaidő is- kisebbek az üzemkiesési idők.

2. A kitisztított cementsilók felújítása

A kitisztított silók esetében az üzemképesség , tároló képesség növelhető a belső falak felületének felújításával. A külső felületek nedvességszigetelő (hidrofób) bevonattal kezelhető. Vagyis a falon át nedvesség nem hatol át. A belso felületet a hidrofób bevonat mellett még tapadáscsökkento bevonattal is el kell látni. A tapadáscsökkento bevonat felhordásának technológiája a következo :

Muveletek:


„A” MŰVELET:

A falfelületek homokfúvása állványozás nélkül, alpin - technikával, a tisztítóeljárás során kiépített kötélbiztosítás felhasználásával. A belső falfelületet olyan simává kell tenni amennyire csak lehetséges az általunk és/vagy a megrendelő által ajánlott anyagokkal, de alpin - technikával.

„B” MŰVELET:

A végleges tapadáscsökkentő két réteg felhordása alpin- technikával.


 

A külső falfelület hidrofóbizálása a következő :

„A” MŰVELET

A külső falfelület betontisztává tétele a homokfúvással vagy egyéb módszer alkalmazásával.

„B” MŰVELET

Alapozó réteg felvitele falfelületre , amelyet a végleges hidrofób bevonat követ.


REFERENCIALISTA

Beremendi Cement és Mészipari Rt. Magyarország

1991

1. 3-as számú cementtároló siló belső tisztítási munkálatai
2. 1-es számú kiadósiló tisztítási munkálatai
3. 10-es számú cementtároló siló belső tisztítási munkálatai

1992

1. 2-es számú tároló siló homokszórási ill. felületkezelési munkálatai
2. 3-as számú tároló siló homokszórási valamint felületkezelési munkálatai
3. 1-es számú cementtároló siló teljes körű tisztítási munkálatai
4. 2-es számú kiadósiló homokszórási, felújítási munkálatai
5. 4-es számú cementtároló siló oldalfal takarítási munkálatai

1993

1. 7-8-9-10-es ( 4 db) tároló silók belső tisztítási munkálata
2. 3-6-os (2 db) tároló silók tisztítási munkálata
3. 3-4-es kiadó silók részleges tisztítási munkálata
4. 5-6-os tároló silók felújítási munkálata
5. ( homokszórás, bevonatolás)

1994

1. 3-as számú kiadó siló tisztítási, felület bevonatolási munkálatai
2. 2 db kiadó siló homokszórási valamint felület bevonatolási munkálatai

1995

1. 2-es számú kiadó siló tisztítási, homokszórási, felület bevonatolási munkálatai
2. 1-es számú piritbunker tisztítási munkálatai
3. 3-as számú tároló siló részleges tisztítási munkálatai
4. 3-as számú tároló siló homokszórási, felület bevonatolási munkálatai
5. 3-as számú kiadó siló tisztítási, homokszórási, felület bevonatolási munkálatai

A fent említett munkálatokból nedvességszigetelő ( hidrofób) bevonat kb. 9.000 m2 összterületen történt.

Az Istra Cement International-Pula ( Horvátország) területén 1998-ban 4 db siló felületének homokszórása, teljes felújítása, kb.3.200 m2-en.

A Hejocsabai Cement és Mészipari Rt. ( Magyarország ) területén 1 db siló teljes tisztítási és felújítási munkálatai 1.260 m2-en, 1999 május.

A Mol Rt. FKA Logisztikai Igazgatósághoz ( Magyarország ) tartozó tárolótartályokban 1990-1999 között , több mint 17.000 m2 bevonatolása, korrózióvédelme.

1990-1999. között különbözo ipari csarnokokban, üzlethelyiségekben, több mint 20.000m2 betonpadló bevonatolása TIPOX., CONCRETIN, ill. WIMADUR felhordásával.

Tvornico Cement Kakanj - Bosznia

 

2005. november - december (2 siló) - 2006. március (1 siló)

Beton siló belső felújítása (8000 t)
- Cement feltapadás eltávolítása
- Siló takarítása
- Felület homokszórása
- Teljes felület festése 3 rétegben (1600 m2)

A munkálatok nagyrésze ipari-alpin technika alkalmazásával végződött.